Vesti Najzanimljivije domaće i strane teme

Srpska delegacija testira MIG29M2 na aeromitingu u Moskvi


U Moskvi ovih dana jedna od glavnih tema jeste i velika međunarodna izložba avijacije „Maks 2013”, koju bi danas trebalo da otvori premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Prethodnih dana u Moskvi je padala kiša, pa su odvojena velika sredstva da se specijalnim hemikalijama četiri dana uzastopno razbijaju oblaci iznad aerodroma „Žukovski”, sa kojeg će i poletati svi avioni.

Glavne zvezde aerosalona svakako su ruski avioni PAK FA, to jest T-50, koji će leteti u grupi od tri aparata, a tu će biti i lovac-bombarder „mig-35D”.

To je zapravo „mig-29M2”, kojeg Srbija namerava da nabavi. To je avion koji samo po spoljašnjem izgledu liči na „mig-29” kakvog imamo u sastavu srpske borbene avijacije, po svemu drugom to je potpuno novi avion.

Predviđeno je da avionom „mig-29M2” u petak pilotira i komandant Srpskog vazduhoplovstva i PVO general Ranko Živak, koji na čelu srpske vojne delegacije stiže u Moskvu. General Živak biće prvi strani komandant avijacije koji će pilotirati na tom tipu aviona.

Inače, na aerosalonu „Maks 2013” biće izložen i srpski školski klipni avion „lasta-95”, za kojeg i ovde vlada interesovanje. Biće to prvo pojavljivanje „laste-95” na nekoj svetskoj aeroizložbi.

© 2013 specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja